Лумбагото или болките в кръста са често срещан проблем в днешно време. Той се появява в следствие на неправилния ни начин на живот и застояването пред компютъра, телевизора и колата. Болките в кръста не са за подценяване, тъй като гръбначният стълб е особено важен за функцията и структурата на човешкото тяло. В него е разположен гръбначният мозък, който прави връзка с главния – основа за психофизическата дейност на човека.

В голяма част от случаите болката в кръста отшумява бързо, но при други проблемите се задълбочават, придобивайки хроничен статут. С напредването на възрастта еластичността и здравината на костната система намаляват, но в последно време се наблюдава тенденция болките в кръста и гърба да се появяват в по-ранна възраст.

Основните фактори, които влияят на еластичността и здравината гръбначната структура са поддържането на правилна поза, правилното повдигане на тежки предмети и редовното практикуване на определени упражнения – йога, ходене, каране на колело.

В следващите редове ще Ви дадем няколко съвета и препоръки, свързани с превенция и профилактика на болките в кръста и гърба.

  • Винаги загрявайте добре преди тренировка или упражнения и правете стречинг на мускулите.
  • Опитайте се да не се изгърбвате, когато сте прави. Разпределете теглото си равномерно върху двата си крака.
  • Уверете се, че бюрото Ви на работа е в най-удобната за вас височина
  • Климатиците са най-големия враг и виновник за болките в кръста и гърба. Избягвайте директната въздушна струя, която излиза от климатика.
  • Специално за жените – избягвайте обувките на високи токове! Всички знаем колко е важна визията за Вас, но помислете и за здравето си. В случай на плоскостъпие, носете стелки.
  • Матрака и повърхността са също от жизнено важно значение. Опитайте се да спите върху твърда повърхност. В нашия онлайн магазин може да откриете високачествени матраци, изключително надеждни в превенцията на болките в кръста.
  • Наднорменото тегло също оказва неблагоприятно влияние на гръбначния стълб. Движете се повече и подбирайте храната си, за да поддържате и контролирате килограмите си.
  • Столовете, на който работите в офиса или играете игри вкъщи са също ключов фактор  при превенцията. Използвайте офис столове с анатомични извивки и функционалности, които да поддържат правилната стойка в седнало положение и работа с компютър. В онлайн магазин MebeliPro.bg  може да откриете офис столове, които благодарение на своята функционалност осигуряват максимален комфорт и гарантирано ще поддържат гърба и гръбначния Ви стълб в правилна позиция. Вижте някои от тях:

ofis stol AIR

Офис стол “Air” е колоритно решение за вашия офис. Изработен е от висококачествени материали, които отговарят на всички съвременни стандарти за издръжливост. Този офис стол напълно удовлетворява изискванията за модерен офис стол, осигурявайки ви комфорт и спокойствие по време на работа. Богатата му функционалност гарантират широк спектър от индивидуални настройки, които поддържат оптималната поза за седене при работа с компютър. Лумбалната подпора на гърба осигурява правилната стойка на гърба. Тъй като човешкия гръбнак е леко изнесен напред, това означава, че облегалката на стола не трябва да е директно вертикална. Проветривата 3D мрежа на офис стол “Air” Ви гарантира, че няма да се получи запарване в по-горещите летни дни.

Офис стол “Jack” притежава изключително модерна визия. Изработен е от висококачествени материали, отговарящи на всички съвременни стандарти за издръжливост. Функционалностите на този офис стол осигуряват максимален комфорт при работа с компютър. 3D мрежестата структура на текстила, който е използван при тапициране на седалката осигурява естествено вентилиране при по-продължителна работа на компютъра. Правилната стойка при седене е осигурена от ергономичните странични опори, които имат и опция за обръщане на позицията с наклон напред. Офис стол “Jack” Ви предоставя и възможност за индивидуална настройка на работната височина на седалката.

ofis stol jack