дизайнерски стол

Дизайнът на един стол включва в себе си основно два елемента – ергономични ( ниво на комфорт за седящия) и неергономични функционалности – размер, сгъване, тегло, устойчивост, стабилност и артистичен дизайн. Столовете съществуват още от античността, като са променили своята функция през вековете. Още в началото столът е бил символ на държавността и властта. С течение на времето той се превръща в обикновена стока от първа необходимост на всяко домакинство.

В тази статия ще ви покажем 20 уникални и креативни дизайна на столове, които със сигурност ще грабнат вашето око.

1.Столът октопод

дизайнерски стол creative-chairs-octopus-2

Дизайнерът, който е създал този стол е искал да остане верен на формите и величието на движението на октопода. Максимо Риера обръща внимание на всеки дребен детайл, за да направи този стол истински шедьовър и произведение на изкуството.

2.Отрязания стол

дизайнерски стол дизайнерски стол дизайнерски стол

Отрязаният стол има само един здрав крак и създава илюзията, че ще се пречупи всеки момент. Магията на този стол е в стабилна основа под формата на чиния, която стой под килима. Дизайнерът е Питър Бристол.

3.Столът молив

дизайнерски стол дизайнерски стол

Следващият дизйнерски стол е изработен от множество моливи, вплетени в красив дизайн. Дизайнерът тук е Анон Пейрът.

4.Люлеещ се стол Риба

дизайнерски стол дизайнерски стол дизайнерски стол

В този проект дизайнерът е използвал сардини, като е намерил начин да ги вплете в уникален дизайнерски стол. Меките сардини се превръщат в твърд материал, благодарение на восъчна отливка. Дизайнер: Тристиан Кохрейн

5. Столът научен експеримент

дизайнерски стол

Този стол прилича на избягал от лабораторията научен експеримент, който се отправя към най-близкия бар. Дизйнер: Майкъл Саморис.

6.Празният стол

дизайнерски стол дизайнерски стол

За кампанията “Празният стол” дизайнерът Мартен Баас създава символично този празен стол, за да подкрепи амнистираните и тяхната свобода на слово.

7.Шезлонг – пазарска количка

дизайнерски стол

Тук дизйанерът е превърнал превърнал обикновена пазарска количка в удобен и комфортен шезлонг за почивка и релакс. Дизайнер: Майк Буше

8.Стол кафе

дизайнерски стол дизайнерски стол

Този стол покрива всички изисквания, както за удобство, така и за красив дизайн. Седалката му наподобява чаша кафе, чиято дръжка може да се използва като закачалка за дамска чанта или яке.

9.Стол цъфтящо цвете

дизайнерски стол дизайнерски стол

Произведен от нагънат, създаден ръчно микрофибър плат, този стол се предлага в червен, зелено, светло зелено и жълто. Този дизайнерски стол ще ви накара да се чувствате като герой от приказка. Дизайнер: Кенет Кобонпе

10.Столът вана

creative-chairs-bath

Този дизайн съчетава идеята за вана и релаксиращ стол. Дизайнеър е Ки Ким

11.Столът “Atar”

дизайнерски стол

“Гравитационна илюзия ” стой в основата на този дизайнерски стол. Оптичната илюзия тук ни води към необикновената и някак невъзможна форма на столовете. Дизайенр е Кристиан Андреаз Пара Санчес.

12. Стол с черга

дизайнерски стол

Този шезлонг е съчетание между стол и килим. Конструкцията му е метална, а облицовката е създадена от мека повърхност, която създава комфорт при седене. Дизайнер: Софи Де Воч.

13.Стол Лате

дизайнерски стол

Този стол е създаден като част от дипломна работа на дизайнера Себастиан Брайкович за академията в град Айдховен. Проектът продължава и до днес.

14. Нейния и неговия стол

дизайнерски стол

Изключително авангарден и нестандартен дизайн. Дизайнерът е Фабио Новембре.

15. Люлка на плажа

дизайнерски стол

Случва ли ви се често да мечтаете, че сте на плажа? Бризът, шумът на вълните, пясъкът – всичко това ни кара да се чувстваме страхотно. Този стол, наречен “Люлка на плажа” помага да се пренесем на плажа в домашни условия. Формата на тръбата и пластмасата, от която е изработен столът наподобяват звукът на морския бряг от крайбрежието на Холандия.

16. Стол тунел

дизайнерски стол дизайнерски стол

Тези столове са създадени от огънати метални тръби, опаковани с еластични ленти и затворени накрая с велкро. Дизайнер: Нога Берман.

17. Стол Пръска

creative-chairs-splash

Виждали ли сте макро снимки на разпръскващи се водни капки или slow motion видео на капка, срещаща повърхността на езеро? Вдъхновеният дизайнер Майкъл Вендел създава уголемен мащаб на тази пръка, като я прави удобна за сядане. По този начин той създава изключително екстравагантен стол, който привлича внимание.

18. Стол автопортрет 

Теорията, която седи зад създаването на този стол автопортрет е много проста. Като интроверт, на завършилата студентка Ка-Лай и било трудно да изразява своите емоции и чувства, тъй като я било страх да не й се присмиват съучениците. Задушените емоции нараствали като тумори и могат да бъдат забелязани под формата на странни петна, имплементирани в дизайна на стола. Това е рядко срещан дизайн, провокиран от емоциите на създателя му.

19. Стол череп

creative-chairs-skull-chair

Малко плашещ и доста дързък дизайн на стол под формата на череп.

20. Стол пъзел

креативни столове creative-chairs-inception-2

Източник на статията: http://www.boredpanda.com/