Дали ще декорирате заведението си или ще си създадете бар обстановка в хола, трябва да се съобразите със няколко основни положения при избора на качествени бар столове.

При закупуване на бар стол, трябва да се вземе по внимание удобството и практичността му. Най-важното обаче е той да има облегалка. Подобен бар стол без облегалка, можете да си вземете за в къщи, но за индустрии, като барове и ресторанти, той би могъл да бъде от голяма полза за клиентите ви. Без облегалка стола е доста по лек и лесен за преместване, но като се замислите, колко време може да издържите да седите на подобен стол без удобна опора и дали след половин час няма да усетите неприятна болка в кръста и гърба.

Когато става въпрос за избор на материал и цвят, от който да бъде произведен един перфектен бар стол, на първо място излиза кожата. Тя с времето започва да изглежда все по-добре, а нейната гъвкавост и издръжливост я прави най-желания материал за облицовка.

Акрил е втория по популярност материал, който е доста траен и издръжлив на продължителна експлоатация.

Fauh кожата  е все по-търсен вариант, който е доста по достъпен от естествената кожа, но не е толкова издръжлива, лесно се износва и поврежда.

Цветовете на бар стола, трябва разбира се да бъде съобразен с цветовете на помещението. Черното е цвят, който няма да заема визуално място и същевременно придава луксозна обстановка. Неоновите цветове като жълто или жълто зелено, придават носталгична визия на заведение от 60-те години. Топлите кафяви тонове са едни от най-желаните цветове, те също придават на стола един ретро футуристичен стил.

Много хора се изкушават да имат бар столове от лакиран дървен материал , но лакираното дърво изисква светлина, която да се отразява в негo. Ако стаята е с ограничен достъп на светлина, то нека дървото да е с цвят махагон в комбинация с контрастната по светла дамаска, и пак да си създадете интериор от висок клас.