Все още проблемът с най-малките по размер жилища — гарсониерите, сега „щедро” наричани едностайни, и боксониерите е твърде болезнен и потискащ. И още повече, че той е „привилегия” в по-голямата си част на младите хора и семейства, влизащи в категорията на… „перспективните”.Понякога е трудно да си представим колко творчество и изобретателност са нужни, за да осъществим в тези еднопространствени жилища всички най-необходими за обитаването им функции и същевременно да изпълним нашите мечти за дом — нестандартен и по своему колоритен.

Просто не трябва и да претоварваме с излишни мебели, форми, цветове и детайли. Необходимо е само да се търси съвсем чисто стилово и художествено единство в общото обзавеждане, тъй като специфичните функции на всяка отделна група носят свои характерни конструктивни, пространствени, колоритни и детайлни белези.Всяка една от функционалните групи носи свое типично съдържание и облик, откъдето идва и основният проблем — как да ги обединим, за да не се получи обърканост и безхарактерност на помещението.Основната група в такава дневна е групата за сън, която през деня трябва да изпълнява функциите на къта за почивка и разговори. Затова близо до нея трябва да бъде разположена лека, леснопреносима сервизна масичка. Не е задължително леглата-канапета да бъдат поставени под ъгъл — едно доста често срещано решение.

Могат да се търсят и други варианти, за да се създаде един оригинален и непривичен като възприятие интериор. Те могат да бъдат разположени успоредно едно срещу друго или надлъжно по стената с комбинация от леки фотьойли, ракли и шкафове, които да изпълняват и ролята на място за работа.

Масата, на която се храним не бива да е с големи размери, а най-практично би било, ако тя и столовете, предназначени за нея, са сгъваеми. Това дава възможност пространството около тях при определени случаи да се освобождава максимално.

Цялата тази група трябва да e в непосредствена близост с кухнята или бокса, от които може да се отдели само с бар за бързо хранене. По принцип преградните шкафове, свързани по някакъв начин с отделните функционални групи, трябва да са доста по-ниски от височината на погледа ни, за да не затварят и без това малкото пространство, в което липсва необходимият простор и което спокойно трябва да се обхваща от погледа.

Важно условие при еднопространственото жилище е това, че отделните групи трябва да бъдат разположени така, че да не застъпват преките ходови линии, които свързват вратите в дневната.

И въпреки че едва ли ще звучи като утешение, предимството на малкото жилище е това, че опитвайки се да комбинираме всички задължителни функции в незначителната му квадратура и обем, понякога се стига до изключително оригинални и неочаквани идеи и изпълнения, както казват старите хора «Неволята учи».