модерна всекидневна

Къде би било най-подходящо да се разположи кътът за разговори и почивка?

Той трябва да е лесно достъпен и едновременно да не попада върху ходовите линии и определените oт вратите зони на движение. Много често голямата част от местата за сядане съзнателно се насочват към комплектите от аудиовизуална апаратура, която съпътства вече почти всеки български дом.

Телевизионният приемник, видеотехниката, фонотехниката са чисто технически средства, чието присъствие в дневната значително влияе върху разположението на групата мебели за почивка.

И все пак тук може да проявим своята индивидуалност, да пренебрегнем традиционния начин за разполагане на канапето и фотьойлите изключително и само по протежение на стените. Днес вече може да се използват и други подходи – групата за разговори и почивка да се разположи свободно в централната част на дневната – фотьойлите, а защо не и канапето да се обърнат с гръб към светлината, струяща от прозореца.

Като че ли забравихме за креслото – отдавна вече то сякаш е напълно изключено от детайлите на нашия съвременен интериор. Не знам истинската причина за неговото забравяне, но един такъв фотьойл с място в най-осветената част на помещението, с форма, конструкция и материали, ярко контрастиращи на останалите мебели, би бил приятен и притегателен акцент в интериора.

Естествени допълнения към него са ниска табуретка за поставяне на краката, лампион, даващ пряка и обилна светлина върху страниците на книгата, масичка с димяща чаша ароматен чай, музикален шкаф.

Креслото винаги се ориентира към центъра на помещението, като остава един своеобразен притегателен център на общата композиция. Съвременните му изящни форми и лесно поддържащите се материали не го натрапват в общото пространство, а само подчертават неговата принадлежност.

Понякога поради липса на специално отделено помещение или поради ограниченото пространство в малката кухня, а понякога дори само фактът, че обстановката на психическо и емоционално отпускане в дневната е по-привлекателна, ни дава основание да потърсим мястото на групата за хранене в дневната.

Всеки би предпочел вечер, когато семейството се настани около масата да я разположим в близост до кухнята, за да бъде лесно обслужването.

Би било добре и ако се намери малко място между двете помещения за разполагане на нисък шкаф за междинно сервиране и складиране на част от най-необходимите съдове  прибори.

Трябва внимателно да се обмисли и избере и самата форма на масата, която като стил трябва да отговаря на останалата мебелировка в дневната. Кръглата и елипсовиднатаформа са по-рядко срещани, при случай събират повече хора, но и заемат по-голяма площ. Затова пък правоъгълната и квадратната са по-икономични. Такива маси могат да се опрат на някоя от стените и да се осветят с подходящ аплик на стената.