Преди да навлезем в дебрите на интериорния офис дизайн, трябва да поразмислим кое е нещото, което в момента ни харесва в офиса и това, което не ни допада. Най-важното е да се постигне баланс между функционалност ( най-вече на офис столовете и бюрата) и външен вид на пространството. Офисът трябва да бъде устроен така, че да максимизира продуктивността на работещите по приятен начин. Надяваме се идеите, които ще ви представим да ви вдъхновят в тази посока, променяйки интериора и дизайна на вашия офис.

ГЪВКАВОСТ

Гъвкавост на офис пространстовото

Гъвкавостта е важна, когато имате малък офис, където ще провеждате разнообразни активности, които се нуждаят от различни настройки. Примерно, може да използвате офиса си като място за срещи или като работно пространство с отделни бюра. Всеки може да се съсредоточи върху работата си, а когато е необходимо всички се събират в центъра на офиса за среща.

Необходимостта от гъвкавост важи и за големи офиси и домашни офиси. Всеки може да планува и реорганизира мястото, за да оптимизира пространството – масата за среща, столовете за компютър, бюрата и т.н.

ВНЕСЕТЕ ПРИРОДАТА В ОФИСА СИ

природа в офиса

Многократно е доказвано, че природата има благоприятна роля върху хората като им помага да се освободят от стреса, да се отпуснат и да бъдат по-продуктивни. Има много начини, чрез които може да внесете природата в офиса си. Саксийните растения са единия от вариантите. Свежо, зелено растение на бюрото може да направи работещия по-съсредоточен и изпълняващ задачите си с ентусиазъм.

Но природата не е само растения и цветя. Може да допринесете за атмосферата като отворите прозорец, откривайки красива гледка или пускайки слънчева светлина. Ще обърнем специално внимание на светлината малко по-надолу в статията.

РАЗДВИЖЕТЕ ОФИСА С НЕФОРМАЛНА ВИЗИЯ

неформално офис пространство

Ако един офис е твърде формален и фокусиран върху работата, това неминуемо ще доведе до понижаване ефективността. За да създадете приятна работна среда, която да удовлетворява работещите, вашия офис задължително трябва има по-неформална част. Това може да се постигне чрез включване на зони за отдих и места за релакс, където работещите да имат възможно за по-неформална комуникация и взаимодействие. Удачно е в големи офиси да има кафе зона. По-малките офиси могат да включат като опция място за четене на книги или нещо като обща зона за хранене.

ЕФЕКТИВНОСТ НА ПРОСТРАНСТВОТО

ефективност на офис пространстовто

Съществуват много интересни функционалности, които може да включите в офиса си, но обикновено няма места за тях. Трябва да бъдете ефективни, когато мислите за интериора и дизайна на пространството и мястото на офис мебелите – офис столове, бюра и шкафове. Трябва да решите кои елементи са с най-голям приоритет и важност за нормалното функциониране на работния процес. Примерно, колко голямо трябва да бъде бюрото, размер и височина на работните столове и т.н.

Има още много други върпоси, на които трябва да си отговорите преди да планувате оформлението и дизайна на офиса. Когато започнете да планирате, задължително обърнете внимание на малките неща – кабели, жици, както и всички неща, които обикновено окупират бюрото.

УСТОЙЧИВОСТ

устойчивост на офис пространстовто

Повечето големи компании избират устойчив и екологичен подход при обзавеждането на своите офиси. Те използват основно рециклирани материали. Съществуват много интересни идеи, които може да използвате при решението за обзавеждане. Може да използвате палети, които да превърнете в стилни  и разчупени бюра, които в същото време да допринесат за една по-неформална работна атмосфера. Офис столовете, разбира се трябва да са в стила на останалата част от интериора.

МОДЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ

модерен офис

В момента живеем в изключително динамичен свят, в които технологиите се развиват ежедневно, правейки нашия живот лесен и по-приятен. Модерните и “смарт” технологии могат да бъдат вплетени по-различни начини във всяко едно офис пространство. Съществуват осветителни тела и електроуреди, които можем да управляваме с нашите смарт телефони, както и самостоятелно поливащи  се растения. Интегрирането на технологиите е задължително условие за всеки модерен офис. Това значително ще улесни работния процес и ще увеличи работната ефективност.

ЕСТЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА

естествена светлина в офис

Няма съмнение, че естествената светлина е за предпочитане пред изкуствената в офиса. Слънцето ни зарежда положително и ни кара да се чувстваме добре. Може да се възползвате от слънчевите лъчи, като изберете офис с големи прозорци и задължително правилна ориентация. Въпреки всичко прекалено многото светлина може да смути процеса на работа, затова помислете за решение като щори или пердета, които да ви позволятват да контролирате потока от светлина.

ОФИС С ГЛЕДКА

офис с красива гледка

Когато обърнем глава и видим панорамна гледка на града или още по-добре – на гора, планина и природа като цяло се чувстваме вдъхновени и мотивирани за работа. Офисите с красива гледка бележат значително повишаване на продуктивността, което не бива да бъде игнорирано. Ако офиса ви няма панорамна гледка може да импровизирате с тапети или различни колажи, които да внесат желаната атмосфера.

ЦВЕТНАТА ПАЛИТРА

цветна палитра в офиса

Цветът е важен елемент при всеки дизайн и много компании му обръщат специално внимание при обзавеждане на работното пространство. Смята се, че всеки цвят въздейства и кара човек да се чувства по определен начин. Синьото, например, се смята за успокояващ цвят, кафявото е топло и уютно, докато зеленото, оранжевото и жълтото са цветове пълни с енергия, които придават настроение на всяко пространство. В зависимост от функцията, която всяка част от офиса изпълнява, може да изберете подходяща цветова палитра.

ПОДРЕЖДАНЕ НА КАБЕЛИТЕ

кабели в офиса

Никой не обича гледката на заплетени кабели под бюрото, около компютъра или преминаващи през стола. Откритите кабели и жици грозят офиса и нямат нищо общо с продуктивната работна среда. Изчистеният дизайн, без всички тези излишни неща, радва окото и внася допълнително спокойствие и уют в атмосферата. Интересна тенденция е, как вместо да скриете кабелите, може да ги използвате като декорация за стената.

БЕЗ РАЗСЕЙВАНЕ

No-distraction-for-office-area

Има много неща, които могат да Ви разсейват докато работите, като например игрална конзола в непосредствена близост, колега. който се движи прекалено много или разхвърляно работно място. Никога не може да контролирате какво правят другите, но поне може да поддържате работно си бюро чисто и организирано. Не трябва да има излишни елементи, които да отвличат вниманието Ви. Всичко, което не принадлежи на офиса или не е необходимо, трябва да бъде съхранено на място, далеч от работното пространство.

ПЕРСОНАЛИЗАЦИЯ

персонализация на офиса

Разбира се, премахването на отвличащите вниманието елементи не означава, че трябва да се отървете от всичко и да оставите единствено компютъра, бюрото и офис стола си. За да бъде вдъхновяващо и приятно работното ви място е нужна доза персонализация. Това включва неща като картини, снимки в рамка на любимия човек или домашен любимец, като и плакат на любима банда, актьор и т.н. Домашният офис се персонализира много по-лесно, отколкото споделеното работно пространство в офис сградите.

ИГРАЛНИ ЗАБАВЛЕНИЯ

Logo-company-office-with-slide

Повечето от големите компании са създали така наречените”play зони”. Това включва пързалки, които свързват етажите, люлки, които заместват столовете в заседателните зали или определени пространства, на които може да се играе билярд, видео игри, снабдени също така с удобни шезлонги или удобни пуф кресла. Тяхната идея е да направят служителите си щастливи, като им предоставят неща, които ги карат да се усмихват и им позволяват да се отпуснат.

РАБОТА ОТ ОФИСА ИЛИ ОТ ВКЪЩИ?

работа от вкъщи или в офиса

Темата за домашните офиси беше засегната няколко пъти до този момент, както и в статията ни 10 Идеи за уютен домашен офис, затова нека разгледаме по-обстойно каква е самата идея. Има няколко ясни разлики между работата от вкъщи и работата в споделен офис. И двата типа работа притежават своите плюсове и минуси.

  • Работата от вкъщи определено е по-удобна. Не трябва да пътувате с градски транспорт, губейки ценно време. Просто трябва да влезете в стаята и да започнете да работите. Също така имате по-голяма гъвкавост. Може да си вземете почивка по всяко време, да свършите някой приятни домашни задължения, след което отпочинали да продължите работата си.
  • Пестейки време от досадното пътуване, имате възможност да вършите по-приятни за вас неща като спорт, четене на книга, разходки в парка и всичко останало, което ви носи удоволствие и предпочитате пред прекараното време в претъпкания градски транспорт. Това ви зарежда допълнително и съответно увеличава ефективността и продуктивността на работата Ви.
  • Въпреки всичко трябва да си създадете строг работен график и да го следвате стриктно – ставане с аларма всяка сутрин в определен час, ограничаване на почивките, тъй като това води до липса на концентрация и всичко останало, което бихте правили и в истинския офис.
  • Най-добре е домашния офис да бъде отделна стая, далеч от всички разсейващи елементи в апартамента или къщата. Ако не сте сам в помещението, ще бъде изключително трудно да се съсредоточите върху работния процес. Уточнете, че единственото предназначение на домашния офис е работата.
  • Персонализирането и декорацията на домашния офис може да бъде много интересно занимание. Тук може да поиграете с вашето въображение и да организирате нещата по свои вкус, като идеята е да се чувствате комфортно и приятно.