Избирането на подходящи цветове за вашата кухня може да бъде дълъг и мъчен процес, тъй като съществуват толкова много цветове и нюанси измежду, които да избирате. Добрата новина е, че определени цветове работят добре със специфични пространства, което ще улесни избора ви. При подбора на цвят трябва да имате предвид и нюанса на трапезната ви маса и кухненските ви столове.

Когато става въпрос за трапезарии, бяло, сиво, синьо, зелено, жълто и червено са добър избор и определено отварят интериора на кухнята. Всеки един от тези нюанси въздейства по различен начин на пространството, но всички  допринасят за топла и приветлива атмосфера.

Топлите цветове , като червеното например, стимулират апетита и са отличен вариант за всяка една кухня. Червеният цвят притежава изключително много нюанси, които могат да променят облика, както на цялостната визия на трапезарията, така и на трапезните ви столове, маси и шкафове.

червена трапезария

Повечето хора започват деня си в кухнята, затова бялото е добра опция, тъй като енергизира стаята. Бялото придава свежест и чистота на стаята и една бяла кухня наистина ще ви разбуди за минути щом пристъпите в нея сутринта. Може също да си поиграете с контрастите на цветовете, боядисвайки бели стените и избирайки по-ярки цветове за кухеннската маса и трапезните столове.

кухня в бял цвят

Сивият цвят е неутрален и е избор на голяма част от домакинствата. Често бива категоризиран като твърде студен, но с подходящи нюанси, сивото може да направи чудеса в кухнята. Преди всичко, той пасва много добре с широк спектър от цветове и е добра база за изграждане на цветовата палитра на трапезарията. Също така работи добре като цвят за кухненски плот или шкаф.

модерна кухня

Синьото е друг цвят, който е добър вариант за кухня. Когато се използват по-леки нюанси на сивото, те могат да създадат свеж, чист вид и в същото време се препоръчва за боядисване на стени и кухненски тавани. Синьото е ободряващ цвят и е добре да се използва пестеливо. Тъмното синьото е също добра опция, но е хубаво да се акцентира на останалата част от помещението с нотки на бели, сиви или други неутрални тонове, за да се избегне твърде тъмната атмосфера.

свежа синя кухня

Подобно на лъч светлина, жълтото веднага може да освети вашата кухня. Също така се смята, че жълтото кара хората да огладняват, както и че има успокояващ ефект, който ще накара гостите ви да се чувстват комфортно във вашата трапезария. Жълтото е добър вариант за малки пространства, тъй като прави кухнята Ви да изглежда по-голяма и по-светла. Съчетава се добре с бели и сиви акценти.

kuhnq

Зеленото е също добра опция като цвят за трапезария. Съществуват много различни нюансите на зеленото, от които може да избирате като мента и ябълково зелено, които се допълват добре с бяло и дървени акценти. Ако сте по-експериментално настроени може да пробвате и изумрудено зелено.

зелена кухня