trapezna masa

Колко трябва да бъде голяма масата в кухнята? Отговорът на този въпрос, зависи от няколко неща.
Всеки дом има различно разположение, на помещенията в него. При някои жилища има и голяма кухня и отделно трапезария. В други домове има съвсем малка кухня и дори само кухненски бокс. Липсата на пространство, често притиска собствениците да вземат малки мебели. Голяма маса в дома трябва да има, за да бъде той уютен и пълноценен.
Дали тя ще бъде разположена в хола, трапезарията или кухнята, зависи от особеностите на дома и предпочитанията на неговите стопани. Дори да не се ползва ежедневно, масата обособява пространство, приканващо за събиране на семейството, за канене на гости и други социални действия.
Затова размера на масата в кухнята, се определя от наличното пространство. От практична гледна точка, за да се пести пространство, може да се вземе сгъваема маса. Има голямо разнообразие на сгъваеми трапезни маси, които могат да бъдат от съвсем компактни, побиращи се в малка кухня, до големи, разтягащи се, с капацитет за много хора.

Важна е и формата на масата. Съвсем до скоро, масите в повечето домове са били предимно квадратни или правоъгълни. Една от причините за това е било, че е много по-лесна изработката на маса, с правоъгълни страни. Изработката на кръгла маса изисква много повече материали, умения и време, а в миналото не са имали техника, с която да се облекчи труда на майсторите.

Днес много хора предпочитат кръгли маси. Те носят аристократичен стил в дома. Липсата на ъгли, прави преминаването около масата плавно и това улеснява придвижването в помещението. Освен това, подреждането на хората около кръгла маса е равномерно и равнопоставено и това носи баланс и хармония между тях. Кръглите маси също може да са разтегаеми. Кръглата маса може да се превърне в овална, но има и дизайнерски решения, за превръщането и в по-голяма, кръгла маса.

Решението да се вземе голяма маса, може да донесе щастие във вашия дом, със сплотяващи семейни вечери и приятни събирания с приятели.