Спалнята е помещение, в което уюта и практичността трябва да са в съвършен баланс. Готовите решения за мебели в спалнята не винаги отговарят на нашия бюджет, пространство, стил и обща представа за комфорт.

Модулните системи са подходящи, когато сами искаме да проектираме спалнята си. Те дават възможност за гъвкави решения, които удовлетворяват в настоящия, но и следващи моменти. Подреждането на елементите от модулната система не е задължително да е веднъж завинаги. Можем да ги разместваме за разнообразие или за да постигнем различен, практичен ефект. С времето потребностите на хората се променят и контрола над интериора е желана възможност.

Основни елементи за обзавеждането за спалня

Спалня

В спалнята е логично да има някакво единично или двойно легло. Избора на вида легла се определя според броя на обитателите и техните взаимоотношения. При модулните системи, леглото е в същия стил, като останалите мебели в спалнята.

Нощни шкафчета

Компактните шкафчета са удобни мебели в стаята за сън. В тях се съхраняват вещите, които се използват преди лягане, нощем или рано сутрин. Ако няма място в помещението, може да не се купуват, а да се сложи рафт над спалнята.

Гардероб

Спалнята се нуждае от гардероб, в който да се съхраняват дрехи и вещи. Ако пространството е малко, ще трябва да се пропусне вземането на гардероб, а ако има достатъчно място, може да се вземат и два. Това е хубавото на модулните системи.

Рафтове

Вертикалното пространство може да се оползотвори с използването на рафтове. Все пак в спалнята не трябва да се прекалява с тях, понеже задържат прах. Това прави почистването по-трудоемко, а помещението по-склонно към задържане на алергени.

Тоалетка

Когато в спалнята има достатъчно пространството, тоалетката е желана за дамата мебел. Тоалетката е шкаф или маса с огледало, служи за разкрасителни дамски процедури и внася кокетна нотка в интериора на спалнята.

Етажерки

За съхраняване на вещи и книги се използват етажерки. Не са от най-препоръчителните мебели в спалнята, отново заради натрупването на прах.

 Ракла

Тя представлява правоъгълен шкаф, в който се съхраняват одеяла, възглавници и завивки. Може да е разположена зад, отпред или отстрани на спалнята.

Мебели за сядане

Някои модулни системи за спални, включват пейка пред спалнята, която служи както за сядане, така и за поставяне на одеала, завивки и халати.

Мебели за сядане по-рядко присъстват в интериора на спалнята. Все пак в нея може да се постави стол или табуретка пред тоалетката. Ако има достатъчно пространство в спалнята, може да се постави кресло, малък диван или канапе.